Mennyi idő alatt lehet megtanulni angolul?

Updated: Feb 1, 2021


Designed by Freepik

​Az egyik leggyakoribb kérdés, amelyet a nyelvtanulók feltesznek maguknak (és sokszor a tanáruknak), hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni angolul. Hány hónap az alapfok? Egy év alatt el lehet érni a középfokot? A felsőfokú nyelvtudáshoz hány év kell? Azonban nem szerencsés hónapokban vagy években mérni a tudás megszerzésének idejét. Gondolj csak vissza: hány évig tanultál idegen nyelvet az általános iskolában és a középiskolában? A magyar diákok hosszú éveken át tanulnak idegen nyelvet, a közoktatásban mégis csak nagyon kevesen tesznek szert használható nyelvtudásra. Ezért érdemesebb a nyelvtanulásra fordítandó időt nem hónapokban vagy években mérni, hanem hasznos (!) nyelvtanulással eltöltött órákban.

Az egyik legáltalánosabban elfogadott felosztást az EU-ban a Közös Európai Referenciakeret adja meg. Ez hat szintre bontva mutatja meg, hogy a tanulók mire képesek az adott nyelvi szinten és hozzávetőleges óraszámokat is megad az egyes szintek eléréséhez.

A1 – Minimumszint – 90-100 óra

A2 – Alapszint – 180-200 óra

B1 – Küszöbszint – 350-400 óra

B2 – Középszint – 500-600 óra

C1 – Haladó – 700-800 óra

C2 – Mesterfok – 1000-1200 óra

Ezek természetesen nem kőbe vésett számok, nagyon sok egyéb tényezőn is múlik, hogy kinek hány órára van szüksége. Nézzük, melyek ezek:

1. Motiváció

Az első és legfontosabb faktor a nyelvtanulásban az, hogy mennyire vagy motivált. Kell egy cél, ami a szemed előtt lebeg, és visz előre, még akkor is, ha éppen túl rögösnek érzed az utat. A cél legyen mindig kézzelfogható, hogy egyértelmű legyen, ha megérkeztél. Ez lehet nagyon konkrét, pl. egy sikeres nyelvvizsga vagy külföldi állás megszerzése, de az is jó cél lehet, hogy a következő utazásod alkalmával tudj rendelni egy étteremben vagy megérts egy filmet felirat nékül.


A cél megfogalmazása mellett az is nagyon fontos, hogy élvezd a tanulást, mert ha ez nincs meg, sokkal lassabban érsz el oda, ahova szeretnél (ha egyáltalán kitartasz és nem adod fel idő előtt). Ezért fontos, hogy megtaláld azt a módszert, amellyel öröm a tanulás, és azt a tanárt, aki hatékonyan motivál, szárnyakat ad neked és mindig kitalál valamit, ha lankadni kezd a lelkesedésed. Meglátod, ahogy haladsz előre, egyre több sikerélmény fog érni, és az érzés, hogy van értelme a sok tanulásnak, már önmagában is nagyon motiváló.

2. Tanulási módszerek

Manapság rengetegféle módszer közül választhatsz, így meg kell találnod azt, amelyik neked beválik. Fontos azonban, hogy ne várj csodát egyetlen módszertől, inkább többet kombinálj és teremts magadnak minél több alkalmat arra, hogy kapcsolatba kerülj a nyelvvel. Válassz jó tanárt vagy nyelviskolát (ha nem válik be, keress másikat!), de ne támaszkodj egyedül az órai feladatokra. Az szuper, ha megcsinálod a házi feladatot, de ha gyors fejlődést akarsz elérni, aktívan keresd az órán kívüli tanulás lehetőségeit is. Az internet tele van hasznos weboldalakkal, videókkal, podcastokkal, cikkekkel. Kérj segítséget a tanárodtól, és próbálj meg foglalkozni az angollal minden nap. Így egészen hamar összejöhet a kitűzött célodhoz szükséges óraszám.

3. Egyéb beszélt nyelvek

A magyar nyelv felépítése, logikája eltér az indoeurópai nyelvekétől (pl. angol, német, francia, olasz, spanyol), de ha már beszélsz valamilyen idegen nyelven, sokkal könnyebb lesz egy újabba belevágni. Hívd segítségül a korábbi nyelvtanulási tapasztalataidat, csodálkozz rá a nyelvek közti hasonlóságokra, alkalmazd a már bevált módszereidet, és meglátod, mennyivel gyorsabban tudsz majd haladni.

4. Nyelvtanulásra fordított idő

Az, hogy ténylegesen mennyi idő alatt jutsz el a kívánt szintre, nagyban függ attól, hogy hetente hány órát szánsz a tanulásra. Vegyünk példának egy alapszinten álló nyelvtanulót, aki középfokú nyelvvizsgát szeretne tenni. Ehhez még kb. 400 órát kell tanulnia. Ha egy héten egyszer elmegy egy nyelvtanárhoz, majd még kb. egy órát szán a házi feladatok megírására, az heti két óra tanulás, azaz egy évben 104 óra; tehát még több mint 4 év tanulás vár rá a középfok eléréséig. Ráadásul az is nehezíti a dolgát, hogy folyton ismételnie kell, mert nincs napi kapcsolatban a nyelvvel, így sokat felejt. Ha ugyanez a tanuló egy héten háromszor megy órára, és a hét többi napján is foglalkozik kb. egy órát a nyelvvel (akár kisebb, 10-15 perces egységekre lebontva), az heti hét óra, tehát 364 óra egy évben. Ez akár elég is lehet a középfokú nyelvvizsgához! Ebből a példából világosan látszik, hogy rendszeres nyelvgyakorlással jelentősen le lehet rövidíteni egy adott szint eléréséhez szükséges időtartamot.

 

Összefoglalva tehát az, hogy valaki mennyi idő alatt tanul meg angolul, azon múlik, hogy mennyire motivált, mennyire hatékony módszereket használ, van-e már korábbi nyelvtanulási tapasztalata, és egy héten mennyi időt tud rászánni a nyelvre.

Te mióta tanulsz már angolul? Meg vagy elégedve a nyelvtudásoddal? Ha nem, vajon melyik tényezőn csúszott el eddig a dolog?

Segítségképpen a következő bejegyzésben mutatok néhány olyan módszert, amelyekkel be lehet csempészni néhány percnyi hasznos nyelvgyakorlást még a legsűrűbb napba is.

Ha pedig a motivációd már megvan, de még keresed azt a tanárt, aki segít hatékonyan, a lehető leggyorsabban elérni a céljaidat, gyere hozzám angolt tanulni!

Jelentkezem!

Vissza

#tanulásmódszertan #tipp #hatékonytanulás #angoltanulás #KER

6,808 views0 comments