Van 5 perced? - 6+1 nyelvtanulási tipp időhiánnyal küzdőknek

Updated: Aug 21, 2021


A mai, felgyorsult világban a 21. század embere állandó időhiánnyal küzd. Gyorskaja, instant kávé, rövidhírek, turbódiéta, expressz futár… Minden azonnal kell, nincs időnk várni, elmélyülni, belemerülni egy tevékenységbe, és ha valami nem kecsegtet gyors eredménnyel, inkább bele se vágunk. Ez a mentalitás a nyelvtanulás egyik legnagyobb ellensége, mert bármennyire is szeretnénk hinni az azonnali, tanulói erőfeszítést nem kívánó csodamódszereknek, angolul csak kitartó munkával lehet megtanulni (Hogy mennyivel, arról itt írtam).

Gyakori kifogás, hogy „nekem nincs időm nyelvet tanulni”. Ez általában két dolgot jelent. 1. Az angoltanulás jelenleg nem fontos neked. Nem érzed magadban azt a belső késztetést, ami ahhoz kell, hogy időt szánj a tanulásra. Nagy közhely, de igaz, hogy az embernek arra van ideje, amire időt szakít magának. 2. Tényleg szeretnél megtanulni angolul, de nincs naponta egy-két összefüggő órád a tanulásra. Azt gondolod, hogy akkor hatékony a tanulás, ha leülsz, és minimum egy órán keresztül csak az angollal foglalkozol. De munka, gyerekek, háztartás, barátok, sport, hobbi mellett ez tényleg nem fér bele neked, így fájó szívvel, de lemondasz a napi angolozásról. Na, itt követed el a hibát! Ugyanis a napi egy óra tanulást felbonthatod apró, 5-10 perces egységekre is, anélkül, hogy ez a hatékonyság rovására menne. Szuper, nem? Lássuk, hogyan csináld! (Ha most sincs sok időd, olvasd csak a vastag betűs részeket :) )

 

1. Quizlet-elj

Legyen a Quizlet online tanulókártya-készítő alkalmazás a legjobb barátod. Ha még nincs felhasználói fiókod, regisztrálj egyet rögtön! Az oldalon digitális tanulókártyákat hozhatsz létre vagy böngészhetsz más tanulók kártyacsomagjai között.

A kártyák egyik oldalára az új kifejezés kerül, a másik oldalára pedig választhatsz a program által automatikusan felajánlott definíciók vagy magyar fordítások közül, de te magad is írhatsz meghatározást, példamondatot, sőt, akár képet is csatolhatsz. A kiejtést pedig meg is hallgathatod!

A kártyákat használhatod memorizálásra és tesztelheted a tudásodat hagyományosabb vagy játékosabb módon is. A program megjegyzi, hogy melyek azok a kártyák, amelyek jól mentek és melyek kevésbé, így a következő alkalommal inkább az utóbbiakat ismételteti át veled.

Okostelefonos alkalmazás is tartozik az oldalhoz; ezt is mindenképpen töltsd le, mert így mindig a kezed ügyében lesznek a kártyák. Ha találkozol egy új kifejezéssel, rögtön jegyezd fel, ha pedig van nap közben 5 perced, játssz egy gyors játékot, ismételj át néhány kártyát vagy tanulj meg pár új kifejezést. Tedd a Quizletet a napi rutin részévé és ahelyett, hogy a Facebookot pörgeted a holtidőkben, szoríts be pár percnyi hasznos nyelvgyakorlást a napodba.

2. Állítsd a Facebookot a nyelvtanulás szolgálatába

Persze a Facebookot úgysem fogod kiiktatni az életedből (nincs az a nyelvtanuló app, ami átvehetné a helyét, tudom én), de tehetsz azért, hogy a céltalan görgetésbe becsempéssz egy kis nyelvtanulást. Lájkolj olyan angol nyelvű oldalakat, amelyek érdekes bejegyzéseket osztanak meg (persze számodra érdekes: autók, receptek, kertészkedés, könyvek, filmek, hírességek, sport, tudomány, technika, utazás, kultúra, vagy valami egészen más – téged mi érdekel? Biztos, hogy számtalan Facebook-oldal létezik a témával kapcsolatban!) és olvasd el a posztokat. Észre sem veszed, és csak úgy ragad rád az élő, való életben használt nyelv.

Ha ennél is tudatosabban szeretnéd a Facebookot angoltanulásra használni, akkor lájkolj nyelvtanulással kapcsolatos oldalakat (kezdd rögtön az AngolUniverzum oldalával ;) ). Extra tipp: kommentelj! Szólj hozzá a téged érdeklő témákhoz, beszélgess külföldiekkel, érvelj az álláspontod mellett vagy tegyél fel kérdéseket. Ugye nem is tűnik nyelvtanulásnak? Pedig az, méghozzá a hasznos fajtából!

3. Tájékozódj angolul

El szoktad olvasni a híreket? Olvasd őket angolul! Szoktál keresgélni a Wikipédián? Angolul sokszor több információt találsz! Szoktál új recepteket keresni a neten? Próbálj ki egy angol nyelvűt! Követsz magyar YouTubereket? Iratkozz fel néhány angol nyelvű csatornára is! Ezzel a trükkel nem kell extra időt fordítanod az angolozásra, csak át kell alakítanod a szokásaidat. Magyar nyelvű oldalak helyett tájékozódj külföldi site-okról és élvezd, ahogy ragad rád a nyelv.

4. Kapcsolódj ki angolul

Még a legelfoglaltabb embernek is szüksége van néha kikapcsolódásra. Te hogyan lazítasz? Filmet nézel, könyvet vagy magazinokat olvasol, játszol a számítógépen? Ha igen, akkor a jó hír az, hogy ezeket megteheted angolul is.

Nem érzed még elég jónak a nyelvtudásodat? Nézd a filmet felirattal, válassz könnyített olvasmányt vagy keress olyan játékot, amelyben kevesebb a szöveg. A lényeg, hogy érezd jól magad és ne a klasszikus értelemben vett tanulásként éld meg a tevékenységet, hanem valóban kikapcsolódásként.

5. Gondolkodj angolul

Az agyad soha nem pihen, gondolatok cikáznak a fejedben, a kis hang pedig folyamatosan kommentálja a körülötted zajló eseményeket. Próbáld ki, hogy milyen, ha ez angolul történik! A folyamatosan bővülő Buszmegálló angol bejegyzéssorozat ehhez nyújt konkrét tippeket. A posztokat itt találod.

6. Vidd magaddal az angolt


Tölts le a telefonodra angol nyelvű előadásokat, podcastokat vagy akár csak jó dalokat és hallgasd őket sportolás, kutyasétáltatás, takarítás vagy vezetés közben. Minél több angol nyelvű szöveget hallasz, annál természetesebbé válik a kiejtés, a hanglejtés és a sok elharapott szótag, és azt veszed észre, hogy egyre többet értesz meg hallás után.

Ha tovább szeretnéd növelni a hatékonyságot, hallgasd meg többször ugyanazt a szöveget. Extra tipp: ismételd el, amit hallasz, és próbáld meg minél jobban leutánozni a kiejtést, hanglejtést, tempót.

6+1. Vedd magad körül az angol nyelvvel

Teremts magad köré angol nyelvi környezetet: állítsd át minden kütyüd és alkalmazásod nyelvét angolra. Laptop, telefon, tablet, tévé; közösségi oldalak, e-mail, naptár, digitális jegyzet – legyen mind angolul! Ezeket egyébként is nap mint nap használod, tehát nem kell külön időt szakítanod az angolozásra, mégis folyton belebotlasz a nyelvbe. Zsúfolt napirendű felnőtteknek kihagyhatatlan!

 

Te melyik tippet tudnád a legkönnyebben beépíteni az időbeosztásodba? Van esetleg más trükk a tarsolyodban, ami segít becsempészni néhány percnyi nyelvtanulást egy sűrű napba? Írd meg kommentben!

Ha pedig az önálló gyakorlás mellett hatékony tanári segítségre is szükséged van, gyere hozzám angolt tanulni!

Jelentkezem!

Vissza

#tanulásmódszertan #tipp #szótanulás #hatékonytanulás #angoltanulás

431 views0 comments