8+1 ingyenes alkalmazás, amelyekkel felturbózhatod az angolod

Updated: Feb 1, 2021


A "most leülök egy órát angolozni" típusú tanulás a mai rohanó világban a legtöbb ember számára kivitelezhetetlen. Szerencsére erre nincs is szükség ahhoz, hogy szinten tartsd, vagy akár továbbfejleszd az angoltudásodat, mert ha rendelkezel internetkapcsolattal és van 5-10 szabad perced, nyert ügyed van. Az alábbiakban összegyűjtöttem neked a legjobb ingyenes nyelvtanuló appokat, így mostantól bárhol, bármikor angolozhatsz.

 

1. Duolingo: ha csak most ismerkedsz az angollal

A Duolingo az egyik legismertebb és legnépszerűbb nyelvtanító alkalmazás, nem véletlenül. Száraz tanulás helyett egy online játékban találod magad, ahol kihívásokat kell teljesítened, jutalmakat gyűjthetsz és akár a többi felhasználóval is beszélgethetsz.

Miután letöltötted az alkalmazást és kiválasztottad az angol nyelvet, megadhatod, hogy teljesen kezdő szintről szeretnél-e indulni, vagy magasabbról - ez utóbbi esetben ki kell töltened egy szintfelmérőt, hogy a leckék ne legyenek túl könnyűek és unalmasak.

Az app hátránya, hogy nagyon magas szintre nem tudsz eljutni vele, illetve előfordulnak benne komikus, a való életben kevéssé hasznos mondatok is (pl. Az elefánt megeszi az almát vagy Én egy pingvin vagyok).

Itt töltheted le: ​

 

2. Quizlet: szótanulás hatékonyan és szórakoztatóan

Vannak, akiknek a szótanulás még mindig a szótárfüzetben listába szedett szavak magolását jelenti. Ennek az elavult és egyáltalán nem hatékony módszernek a leváltására a Quizlet jelenti a tökéletes megoldást. A webes felület mellett okostelefonos alkalmazás is a rendelkezésedre áll, így akár asztali gépeden vagy laptopodon, akár a telefonodon vagy a tableteden is használhatod.

Az oldalon digitális tanulókártyákat hozhatsz létre vagy böngészhetsz más tanulók kártyacsomagjai között. A kártyák egyik oldalára írhatod az új kifejezést, a másik oldalára pedig választhatsz a program által automatikusan felajánlott definíciók vagy magyar fordítások közül, de te magad is írhatsz meghatározást, példamondatot, sőt, akár képet is csatolhatsz. A kiejtést pedig meg is hallgathatod! A kártyákat használhatod memorizálásra, vagy tesztelheted a tudásodat hagyományosabb és játékosabb módon is. A program megjegyzi, hogy melyek azok a kártyák, amelyek jól mentek, és melyek kevésbé, így a következő alkalommal inkább az utóbbiakat ismételteti át veled.

Az alkalmazás teljesen kezdő szinttől akár anyanyelvi szintig használható, hiszen a kártyacsomagokat tökéletesen személyre szabhatod. Ráadásul a tanulókártya formátum kiküszöböli azt a problémát is, hogy arra emlékszel, hol szerepelt egy szó a szótárfüzetedben, de arra nem, hogy mi volt az.

Az appot itt tudod letölteni:

 

3. BBC Learning English: minden egy helyen

A BBC nyelvtanulóknak szánt oldalán, a BBC Learning Englishen mindent megtalálsz, ami a fejlődéshez szükséges. Szókincs, nyelvtan, kiejtés, üzleti angol több szinten, változatos témákon keresztül, rendszeresen frissítve - kell ennél több? Ha igen, akkor a jó hír az, hogy applikáció is tartozik az oldalhoz, így az egészet bárhová magaddal viheted!

Töltsd le az appot innen:

 

4. BBC 6 Minute English: izgalmas témák, hallás utáni értés és szókincsfejlesztés 6 percben

A BBC Learning English anyagai közül az egyik legnépszerűbb a hetente új témával jelentkező 6 Minute English. Minden csütörtökön meghallgathatsz egy 6 perces beszélgetést, amelyben izgalmas és aktuális témák kerülnek terítékre. A beszélgetés átirata mellett szószedet is tartozik a hanganyagokhoz, így a hallott szövegértésen kívül a szókincsedet is hatékonyan fejlesztheted (az új kifejezéseket pedig rögtön másolhatod is át a Quizletbe 😉).

A 6 Minute English anyagai a fentebb említett BBC Learning English alkalmazásban is elérhetők, de ha kimondottan csak a 6 Minute English sorozathoz szeretnél alkalmazást, akkor azt Androidra itt tudod letölteni (hátránya, hogy egy kis késésben van a publikáláshoz képest, de cserébe az ismeretlen szavakra kattintva megnézheted a jelentésüket, a szószedet szavait pedig elmentheted a saját kifejezéstáradba):

 

5. TED: lebilincselő előadások minden témában

A TED előadásokat valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen évek óta hatalmas népszerűségnek örvendenek. Szinte nincs olyan téma, amelyben ne készült volna legalább egy lebilincselően izgalmas TED Talk, így bármi is érdekel, biztos, hogy találsz kedvedre való előadást. Az érdekes témák mellett a TED Talk-ok hallgatásának óriási előnye, hogy angol, sőt, sokszor magyar felirattal is nézheted őket, az átiratot pedig elolvashatod és akár ki is szótárazhatod. De tudtad, hogy már létezik a TED okostelefonos alkalmazása is? Töltsd le itt:

 

6. Glosbe: a kedvenc kétnyelvű online szótáram, avagy élet a sztaki-n túl

Bár a nyelvvizsgákon még mindig csak nyomtatott szótár használható, a mindennapi életben ezeknek a helyét átvették az online szótárak. Azonban nem is olyan könnyű jó alternatívát találni, hiszen a sokak által használt Google Translate és a sztaki szótár gyakran teljesen rossz, értelmezhetetlen fordítást ad. Erre a problémára jelent megoldást a - szerintem - legjobb ingyenes kétnyelvű online szótár, a Glosbe. A szótár nagy előnye, hogy a fordítás mellett példamondatokat is olvashatsz, így sokkal nagyobb eséllyel találod meg a keresett szó adott szövegkörnyezetbe illő fordítását. És a legjobb, hogy ingyenes app is tartozik hozzá, amit itt tölthetsz le:

 

7. The Free Dictionary: az egyik legjobb egynyelvű online szótár

Ha eljutottál egy bizonyos nyelvi szintre (kb. B1 környékére), a kétnyelvű szótár mellett szükséged lesz egy megbízható egynyelvű szótárra is. A The Free Dictionary ingyenes online szótár tökéletesen megfelel a feladatnak: a szavak definícióján kívül rengeteg plusz információval szolgál (többek között nyelvtani tudnivalókkal, szókapcsolatokkal, szinonimákkal, idiómákkal), a szavakat pedig brit és amerikai kiejtés szerint meg is hallgathatod.

Az appot itt tudod letölteni:

 

8. Learn English Grammar: a British Council nyelvtantanító alkalmazása

A British Council oldalán rengeteg hasznos segédanyagot találsz minden nyelvi készség fejlesztésére, és sokukhoz tartozik okostelefonos alkalmazás is. Most itt a nyelvtanra fókuszáló appot emelném ki, amelynek van brit és amerikai változata is. Szintenként kiválaszthatod benne a gyakorolni kívánt nyelvtani területet, és akár tesztelheted is a tudásodat. A nyelvtani szerkezeteket mindig mondatokba ágyazva találod, így biztos lehetsz benne, hogy nem száraz és unalmas szabályok magolásával pazarlod el az idődet, hanem a valódi életből vett példákon keresztül mélyítheted el a nyelvtani ismereteidet.

A brit változatot itt töltheted le:

Az amerikai verzió pedig itt érhető el:

 

+1: YouTube: az app, ami már egészen biztosan ott van a telefonodon

Azt hiszem a YouTube letöltési linkjét nem szükséges belinkelnem, hiszen minden bizonnyal már ott van a telefonodon. Ha ez így van, akkor semmi sem áll annak az útjába, hogy az angoltanulás szolgálatába állítsd a legnépszerűbb videómegosztót! Keress angol nyelvű videókat olyan témákban, amelyek érdekelnek, vagy iratkozz fel angoltanárok csatornáira és tanulj kényelmesen, bárhol, bármikor. A kínálat szinte végtelen, de hogy ebben a bekezdésben se maradj linkek nélkül, ajánlok neked két szuper tanárt, akikkel biztosan nem lősz mellé:

English with Lucy

Learn English with Papa Teach Me

 

Melyik appot töltöd le elsőként? 🙂 Van esetleg olyan, amit használsz és szerinted helye lenne a listán? Írd meg kommentben!

Ha pedig az önálló gyakorlás mellett hatékony tanári segítségre is szükséged van, gyere hozzám angolt tanulni!

Jelentkezem!