9 ingyenes weboldal és app, amelyekkel még a legsűrűbb napba is belefér pár perc angol


Foglalkozz mindennap az angollal” – gyakran hallhattad már ezt a jótanácsot, és én is rendszeresen erre biztatom a tanulóimat. Viszont ha a „hogyan” kimarad a tanácsból, akkor úgy érezheted, hogy már megint egy „nesze-semmi-fogd-meg-jól” típusú közhely, amellyel nehéz mit kezdeni a gyakorlatban. Ráadásul időigényesnek is tűnhet a napi angolozás - pedig hidd el, nem kell annak lennie! Ebben a bejegyzésben már olvashattál 6+1 időnyerő tippet, az alábbiakban pedig összegyűjtöttem neked egy csokorra való weboldalt és appot, amelyekkel még ma elkezdhetsz gyakorolni, akkor is, ha erre csak néhány perced van. Ezek után nem lehet kifogás, hogy nem tudod, mit csinálj és hogyan, sem pedig az, hogy nincs időd az angolra – az összes itt felsorolt tevékenységet elvégezheted max. 10 percben.


(Viszont fontos megjegyezni, hogy ezek a tippek olyan napokra vonatkoznak, amikor tényleg nincs időd vagy energiád ennél többet tölteni a gyakorlással – ha valódi haladást akarsz elérni, akkor muszáj beiktatnod a komolyabb tanulást is a heti rutinodba.)


Íme a legjobb weboldalak és appok, hogy meglegyen a napi angol:


Quizlet

Nem győzöm ajánlani ezt a fantasztikus alkalmazást, hiszen rendkívül sokoldalúan használhatod, és már néhány perc gyakorlás is aranyat ér (részletesebben ebben a bejegyzésben írtam róla). Töltsd le az appot a telefonodra (Androidra innen, vagy iOS-re innen), vagy használd a webes felületet (ahol néhány extra funkció is elérhető). Pörgess át néhány kártyát ismétlésképpen, tanulj megy egy-két új kifejezést, tölts ki egy tesztet, vagy játssz egy gyors játékot – ha a Quizlet a napi rutinod részévé válik, a fejlődés sem marad el.


Vocabulary.com

A Vocabulary.com ötvözi egy online szótár és egy szókincsfejlesztő játék előnyeit. Ha rákeresel egy szóra, láthatod a szó definícióját, szinonimáit, meghallgathatod a kiejtését, és példamondatokat is olvashatsz, amelyekben a szó valódi, eredeti szövegkörnyezetben (pl. irodalmi művekben, cikkekben) jelenik meg. A szavakat ráadásul saját listába is mentheted, és különböző játékos feladatok segítségével tanulhatod őket. Használhatod a saját listáidat, vagy böngészhetsz a többi felhasználó listái között is. A Quizlethez hasonlóan minél többet használod az oldalt, annál inkább személyre szabja az algoritmus a tanulást - megjegyzi, mely szavak mennek jól, és melyek kevésbé, így csak azt gyakorlod, amire valóban szükséged van. Sőt, akár közösségi élménnyé is teheted a tanulást - lehetőséged van a barátaiddal, vagy a világ minden táján élő nyelvtanulókkal versenyezni a Vocabulary Jam nevű játékban. Csatlakozz a tíz percenként induló versenyek egyikéhez, vagy hozz létre saját jamet a személyes listáidból. Meglátod, milyen hamar elröppen tíz perc - de ne csodálkozz, ha ennél hosszabb időre köt le az oldal. 😉


Cambridge Learning English

176 rövid, 5-10 perc alatt elvégezhető online feladat szintmegjelöléssel a különböző nyelvi készségek gyakorlására – nincs ennél jobb, ha csak néhány perced van az angolra. Válaszd ki, hogy melyik készésge(ke)t gyakorolnád, milyen szinten, és minderre mennyi időd van, és már kezdheted is a gyakorlást az érdekes feladatok valamelyikével.


6 Minute English

A BBC Learning English népszerű sorozatának egy epizódja tényleg csak 6 perc hosszú – ez még a legsűrűbb napba is belefér. Minden csütörtökön új, izgalmas témában hallgathatsz meg egy rövid beszélgetést, de böngészhetsz a korábbi adások között is. A szöveg átirata mellett szószedet is tartozik a hanganyagokhoz, így a hallott szövegértésen kívül a szókincsedet is hatékonyan fejlesztheted, mindössze 6 percben.


TED-Ed

Valószínűleg te is találkoztál már az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő TED előadásokkal, de tudtad, hogy a TED-nek létezik egy kimondottan ismeretterjesztő célú, folyamatosan bővülő videótára is? Érdemes átböngészni, mert biztos, hogy találsz köztük az érdeklődési körödnek megfelelő videókat (természetesen szűrhetsz is a témák között). A szépen illusztrált videók mindössze néhány percesek, de rendkívül informatívak és érdekesek, így még a legsűrűbb napba is könnyedén beillesztheted őket.


Lyricstraining.com

Ha szeretsz zenét hallgatni (és ki ne szeretne?), a Lyricstraininget imádni fogod. Keress rá a kedvenc előadódra vagy zenei stílusodra, válassz egy számot, add meg a nehézségi szintet, és próbáld meg kiegészíteni a dalszöveget a hiányzó szavakkal, arra törekedve, hogy ne akadjon meg a lejátszás. Játszhatsz a webes felületen (itt neked kell begépelned a hiányzó szavakat), vagy letöltheted az appot (Androidra vagy iOS-re), amelyben a megadott lehetőségek közül kell kiválasztanod a helyes megoldást. Ne lepődj meg, ha napi tíz percnél hosszabb időre beszippant a játék, de már napi egy dal meghallgatása is sokat tud dobni a hallott szövegértéseden.


News In Levels

Ha érdekelnek a világban zajló események, és szeretnél ezekről a te nyelvi szinteden olvasni, akkor ez az oldal hamar a kedvenceddé válhat. Három szinten választhatsz a folyamatosan bővülő rövid hírek közül, amelyeket meg is hallgathatsz. Sőt, a szókincsedet is bővítheted az oldalon, a legfontosabb kifejezéseket ugyanis magyarázattal együtt megtalálod a hírek végén.


Videos in Levels

Ha megnéznél egy, a nyelvi szintednek megfelelő videót, de nincs kedved órákat tölteni a keresgéléssel a YouTube-on, ez az oldal a segítségedre lehet. Hat szinten választhatsz különböző rövid videók közül, a legváltozatosabb témákban: tudomány, technika, művészet, zene, filmrészletek, sport, utazás – bármi érdekeljen, biztosan találsz olyan videót, ami megfelel az érdeklődési körödnek. Hallás utáni szövegértés fejlesztésére kiváló!


Szókincsfejlesztő játékok

Ha rákeresel a „word games” vagy „vocabulary games” kifejezésre a Google Play áruházban vagy az App Store-ban, szinte végtelen számú játék és alkalmazás közül választhatsz. Jó ötlet letölteni egyet-kettőt a telefonodra, és időről-időre elővenni – a játékos formátum miatt nem is tanulásként éled meg az angollal való foglalkozást. Néhány konkrét tipp, hogy legyen hol kezdeni: WordUp (Android app, iOS app), Words with Friends (Android app, iOS app), 7 Little Words (Android app, iOS app).

 

Melyik weboldalt vagy appot próbálod ki először? Esetleg van már tapasztalatod valamelyikkel? Írd meg kommentben!


Ha pedig az önálló gyakorlás mellett hatékony tanári segítségre is szükséged van, gyere hozzám angolt tanulni!


Jelentkezem!


Vissza

370 views0 comments