A sikeres nyelvtanulók 9 tulajdonsága - rád mennyi igaz?

Updated: Aug 21, 2021


Te sikeres nyelvtanulónak tartod magad? Érzed magadon a fejlődést, vagy csak egy helyben toporogsz? Esetleg még ennél is rosszabb a helyzet, és egyenesen kudarcként éled meg az angoltanulást?


Sokféle tanuló megfordult már nálam. Vannak, akik csak néhány hónapig járnak hozzám, hogy felkészüljenek egy konkrét megmérettetésre, pl. vizsgára vagy állásinterjúra. Olyanok is vannak, akik már évek óta kitartóan járnak, mert nincs időhöz kötött céljuk, de elkötelezettek a fejlődés mellett. Illetve időnként akadnak olyanok is, akik nagy lendülettel belevágnak az angolba, de néhány hét vagy hónap alatt feladják. Miben különböznek ők azoktól, akik évekig képesek kitartani és látványosan fejlődni? Mi a különbség a sikeres és a kudarcos tanulók között, és hogyan kerülhetsz be te is a sikeres tanulók csoportjába?


Számold össze, hogy az alábbi tulajdonságok közül rád mennyi igaz, így tesztelheted, hogy jó úton jársz-e. Fontos, hogy legyél magaddal teljesen őszinte, mert csak így kaphatsz reális képet a jelenlegi helyzetedről!


A saját tanulóim tapasztalatai alapján a következő tulajdonságok segítik hozzá a sikeres tanulókat a valódi fejlődéshez és sikerélményhez:1. A sikeres nyelvtanulóknak célja van az angollal.

Ez gyakran kézzel fogható, pl. nyelvvizsga vagy állásinterjú, de bármilyen konkrét cél megfelel, pl.: „érdemben részt tudjak venni a külföldi kollégákkal tartott megbeszéléseken”, „megértsek egy angol nyelvű filmet felirat nélkül”, vagy „külföldi utazás során képes legyek étteremben rendelni”. Viszont az, hogy „szeretnék tudni angolul”, nem cél, csak vágyálom, mert nem elég konkrét; nem mérhető, hogy mikor éred el, és nem ad elég belső motivációt ahhoz, hogy akár éveken át kitarts a nyelvtanulás mellett.


2. A sikeres nyelvtanulók rendszeresen járnak órára.

Mivel van valódi céljuk és elég erős a motivációjuk, az angoltanulás elsőbbséget élvez az életükben. Meg tudják oldani, hogy minden héten részt vegyenek az órákon, csak a legszükségesebb esetben mondanak le órát vagy hagynak ki egy hetet.


3. A sikeres nyelvtanulók készülnek az órákra.

Tudják, hogy csak akkor fejlődhetnek igazán, ha az órán tanultakat begyakorolják. Aki nem így tesz, csak egyhelyben toporog és a saját haladása útjába áll, ami ráadásul hamar a kedvét is szegheti – ez egyenes út a feladáshoz.


4. A sikeres nyelvtanulók mindennap foglalkoznak az angollal.

Az órákon és a házi feladatokon kívül is aktívan keresik a lehetőségét, hogy kapcsolatba kerüljenek az angol nyelvvel. Szinttől és érdeklődési területtől függően videókat, sorozatokat, filmeket néznek, blogokat, híreket, cikkeket, könnyített olvasmányokat olvasnak, fórumokon, közösségi oldalakon kommentelnek, videójátékokat játszanak - azaz proaktívan körülveszik magukat az angollal. Minden óra elején meg szoktam kérdezni a tanulóimat, hogy milyen módon kerültek kapcsolatba az angollal az előző óra óta – a sikeres tanulók ilyenkor lelkesen mesélnek az élményeikről.


5. A sikeres nyelvtanulók igyekeznek használni az új szerkezeteket, kifejezéseket.

Nem azon kattognak, hogy vajon helyes-e, amit mondanak – ehelyett az első adandó alkalommal bevetik az új ismereteiket és örömmel kísérleteznek az új nyelvtani szerkezetekkel és szókincselemekkel.


6. A sikeres nyelvtanulók sokat hibáznak.

Bár elsőre meglepő lehet, a hibázás annak a jele, hogy valami újat próbálnak használni – ez természetesen nem megy elsőre hibátlanul, de ez az egyetlen út a helyes használathoz. Ha arra várnának, hogy varázsütésre tökéletesen elsajátítsanak egy új szerkezetet vagy kifejezést gyakorlás nélkül, soha nem lépnének előre. A nyelvtanulás természetes része a hibázás, nincs fejlődés nélküle, és a sikeres nyelvtanulók ezt pontosan tudják.


7. A sikeres nyelvtanulók több módszert variálnak.

Nem ragadnak le az iskolából hozott, gyakran kevéssé hatékony módszereknél; ehelyett kísérleteznek, és kialakítják a saját nyelvtanulási stratégiájukat.


8. A sikeres nyelvtanulók kérdeznek és reagálnak.

Szólnak, ha valamit nem értenek, érdeklődnek, ha valamire kíváncsiak, visszajeleznek a tőlem kapott tippekkel és tanácsokkal kapcsolatban, és jelzik, ha szükségük van valamire.


9. A sikeres nyelvtanulók élvezik a tanulást.

Az angol a hobbijukká válik, lubickolnak az új ismeretékben, és doppingolja őket a tudás. Rácsodálkoznak az angol és a magyar közti különbségekre, örülnek az új felfedezéseknek és a kihívásoknak, és büszkék magukra, ha sikerélmény éri őket.


A fenti állítások közül hány lett igaz rád? Jó úton haladsz, vagy van még min csiszolni? Írd meg az eredményed kommentben!


Ha pedig hatékony tanári segítségre van szükséged, hogy neked is sikerélmény legyen az angoltanulás, gyere hozzám tanulni!


Jelentkezem!

Vissza

113 views0 comments