Angoltanulás filmekből - így teheted hatékonnyá a filmes tanulást


Hányszor hallottad már a jótanácsot, miszerint „angol nyelvű filmekből és sorozatokból lehet a legjobban megtanulni angolul beszélni”? Van egy rossz hírem: filmnézéssel nem tudsz megtanulni beszélni. Hogy miért? Mert létezik egy roppant egyszerű alapszabály, amellyel sok nyelvtanuló mégsincs tisztában:


Az a készséged fejlődik, amelyiket fejleszted.


Egyértelműnek hangzik? Az is. De akkor hogy lehet, hogy mégis azt várod, hogy a filmnézés (de említhetném az olvasást, a nyelvtankönyvek feladatainak kitöltését, vagy bármely más csendben végzett tevékenységet) fejleszteni fogja a beszédkészségedet? Ugye te is érzed, mennyire abszurd elgondolás, hogy egyszer csak, mintegy varázsütésre, elkezdesz folyékonyan, választékosan, angolosan beszélni, ha csak néma tevékenységeket végzel?


Ha angol nyelvű filmeket nézel, a hallás utáni értésed fog fejlődni.


A beszédkészséged a beszédtől fog fejlődni.


Persze ha a kettőt összekapcsolod, és aktívvá teszed a filmnézéssel történő tanulást, valóban látványos fejlődést érhetsz el. Hogyan csináld?


🟢 A filmeket angolul es angol felirattal nézd. Ez utóbbi nagyon fontos: így biztosan nem maradsz le semmiről, és ha megtetszik egy kifejezés vagy mondat, könnyebben tudod feljegyezni magadnak.

🟢 Apropó feljegyzés: nyiss egy füzetet/okostelefonos jegyzetet/Quizlet set-et, ahova az új kifejezéseket gyűjtod szövegkörnyezettel együtt. Azaz ne csak az új kifejezést írd le, hanem az egész mondatot, amiben szerepel, vagy akár a jelenetet, a szereplő érzelmeit is – sokkal könnyebb lesz így megjegyezni.

🟢 Rendszeresen vedd elő a jegyzeteidet, ismételj, nézd meg, mi az, ami már jól megy, mi az, amit elfelejtettél (ebben a Quizlet sokat tud segíteni). Ismétlés nélkül nincs tanulás!

🟢 Hangosan ismételd el a hasznosnak ítelt mondatokat, és próbáld meg minél jobban utánozni a kiejtést, intonációt, beszédtempót. Ez nem csak a kiejtésedet javítja, de a mélyebb bevésést is segíti.

🟢 Játssz az új kifejezesekkel, „gyurmázz” velük – tegyél fel rájuk kérdéseket, tedd át őket tagadásba, változtasd meg az igeidőt, vagy alakítsd őket a saját életedre. Ez már kőkeményen aktív tanulás, ami egyenes út az aktív nyelvhasználathoz.

🟢 „Beszélgess” a filmmel. Reagálj a szereplők mondataira, cselekedeteire, kommentáld az eseményeket. (Ilyesmikre gondolok: „That’s amazing!” „You can’t be serious!” „Don’t do that.” „What is wrong with you?”)

🟢 Rágódj a filmen még egy darabig. Megbeszélheted a látottakat saját magaddal, de a legjobb, ha valaki másnak tudod elmondani a gondolataidat – pl. mi tetszett, mi nem tetszett, milyen volt a színészi játék, a cselekmény, mi az, amit másképp csináltál volna, stb.

🟢 Ne akard az összes új szót megtanulni. Mint az életben általában, a kevesebb itt is több – inkább csak néhány, igazán hasznos kifejezést vagy mondatot válogass ki a filmből, de azokat tanuld meg úgy, hogy tényleg meg is maradjanak.

🟢 Vesd be az új tudást élesben. Tudatosan építsd be az új kifejezéseket az aktív szókincsedbe, és zsebeld be az elismerő pillantásokat a választékos, angolos nyelvhasználatodért.


Mi lesz az első film, amit ezzel a módszerrel nézel meg? Írd meg kommentben!


Ha pedig még tudatosabban és még hatékonyabban szeretnéd fejleszteni az angolodat, gyere hozzám tanulni!


Jelentkezem!Vissza

263 views0 comments