Középszintű angol érettségi feladattípusok - Olvasott szöveg értése (1. rész)

Updated: Apr 9, 2020Az érettségi vizsga sikere csak részben múlik az angoltudásod szintjén. Természetesen nagyon fontosak a vizsga szintjének megfelelő nyelvi ismeretek, de ugyanilyen fontos, hogy felkészülj a különböző feladattípusok megoldására, hiszen mindegyiknek megvan a maga trükkje. Ha ismered a megoldás során alkalmazandó technikákat, sokkal gyorsabban és hatékonyabban fogod tudni megoldani a feladatokat és rengeteg pontot nyerhetsz.


Ebben a bejegyzésben a középszintű érettségi Olvasott szöveg értése feladat 4 leggyakoribb típusát ismerheted meg (3 újabb feladattípusért kattints ide). A magyarázatok után egy-egy korábbi érettségi feladaton mutatom meg a megoldást a gyakorlatban, amit aztán te is kipróbálhatsz.


Általános tippek az Olvasott szöveg értése feladatokhoz

Minden feladatot azzal kezdj, hogy elolvasod a szöveget annak érdekében, hogy képet kapj a tartalmáról. Ezután olvasd el a szöveghez tartozó kérdéseket vagy mondatokat és haladj a könnyűtől a nehezebb felé ahelyett, hogy felülről lefelé próbálnád megoldani a feladatot. Biztosan lesz néhány olyan kérdés, amelyet azonnal meg tudsz válaszolni - mindig ezekkel kezdj, majd térj rá a nehezebbekre.


Ha valamiban nem vagy biztos, bízz a megérzéseidben - általában az első gondolat a helyes, így csak akkor javíts ki egy választ, ha teljesen biztos vagy benne, hogy helytelen és meg is tudod indokolni, hogy miért.


Ne ijedj meg, ha van a szövegben egy-két ismeretlen szó: a jelentésüket általában ki lehet következtetni a szövegkörnyezetből, de ha ez nem sikerül, akkor se pánikolj; nem kell megérteni minden szót, hogy a szöveg lényege világos legyen. Sőt, az is lehet, hogy az adott szóra nincs is szükség a feladat megoldásához.


Ha elakadsz, ne ragadj le; ugorj a következő kérdésre, majd a végén térj vissza arra, amit nem tudtál. Ha végképp nincs ötleted, tippelj és add meg magadnak az esélyt, hogy beletrafálsz - a rossz válaszért nem jár levonás, de a megválaszolatlan kérdésre biztosan 0 pontot fogsz kapni.


Középszinten előforduló feladattípusok


1. Lyukas szöveg kiegészítése a szövegből kiemelt mondatrésszel / mondattal

Első lépésként gyorsan olvasd el a szöveget anélkül, hogy a hiányzó részeknél leragadnál. Így kapsz egy általános képet a témáról és könnyebb lesz beazonosítani, hogy melyik kiemelt szövegrész melyik bekezdésbe tartozhat. Ha ezzel megvagy, fusd át a behelyettesítendő mondatrészek/mondatok listáját és mindig azokat az elemeket írd be először, amelyek egyértelműnek tűnnek.


Ha csak egy mondatrész hiányzik, mindig vizsgáld meg a lyuk előtti és utáni szavakat, mert ezek fontos információval szolgálhatnak a hiányzó mondatrészről nyelvtani szempontból (pl. but után kontraszt következik, vessző után nem állhat that, de az is kiderülhet, hogy milyen szófajú szónak kell következnie). Figyelj oda, hogy a beillesztett mondatrész ne csak nyelvtanilag, de jelentésileg is illeszkedjen a szövegbe. A jelentéshez a bekezdés témája adhat támpontot - általában minden bekezdés a téma egy adott aspektusával foglalkozik.


Ha teljes mondatok hiányoznak a szövegből, akkor is támaszkodj a szövegkörnyezetre. A kötőszók sokat segíthetnek: pl. However kezdetű mondat kontrasztra, As a result kezdetű következményre vagy eredményre utal. A névmások is rengeteget segíthetnek: ha pl. a hiányzó mondatban she szerepel, akkor biztos lehetsz benne, hogy még ez előtt a mondat előtt megemlítettek egy lányt vagy nőt, akire a névmás vonatkozik.


Fontos azt is tudni, hogy a lehetőségek között mindig szerepelnek olyan mondatérszek/mondatok, amelyek sehova sem illeszthetők be. Így ha úgy érzed, hogy elkészültél a feladattal, mindig olvasd végig a most már hiánytalan szöveget és ellenőrizd le, hogy végig logikusnak és nyelvtanilag helysnek tűnik-e.


Nézzünk egy példát erre a feladattípusra:


• In this article about parents going to school some parts of sentences have been left out.

• Your task is to reconstruct the story by filling in the gaps from the list.

• Write the letters (A-K) in the white boxes next to the numbers (1-7) as in the example (0).

• There are two extra letters that you will not need.


SINGAPORE: PARENTS TAKE PRIMARY SCHOOL MATHS CLASSES

Parents in Singapore dust off their calculators: they are going back to school (0) ___C)___ their children's homework. They are taking primary school maths classes (1) _________ what their children go through. Adults are signing up for courses (2) _________ when their children have questions, the My Paper website reports.


Parents at a "mastery workshop" pay $700 (£463) (3) _________ learning how to solve maths problems, the website says. It's part of a growing trend in Singapore. Parents (4) _________ are divided into groups depending on their existing knowledge and ability. "Some parents come to the workshop with zero maths knowledge, (5) _________ ," says Nur Hidayah Ismail, the principal of the Genius Young Minds centre.


Some parents say it has helped them to understand their children's struggles. But for others (6) _________ many years ago, things are more tricky. Mohd Yusof Maruwi, (7) _________ , found most of the questions surprisingly difficult. "Luckily, she could understand what was going on," he says.


A) so we have to go very slowly

B) in order to understand

C) so they can understand

D) to spend eight hours

E) just in time to take the exam

F) who attended a class with his wife

G) so that they can be helpful

H) who decide to take part in the course

I) who left the subject behind

K) why they are challenged


Az F), a H) és az I) szövegrész who-val kezdődik, így biztos, hogy a hozzájuk tartozó lyuk előtt egy személynek kell szerepelnie. Ez a (4), (6) és (7)-es lyukakra igaz. A H) mondat jelen időben van, így csak a (4)-es lyukhoz tartozhat. Az F) mondatban szerepel egy he, így biztos, hogy előtte említésre került egy férfi: ez a (7)-es lyukra igaz. Az I) így a (6)-os lyukhoz kell, hogy tartozzon - a mondatot elolvasva ez logikusnak is tűnik.


Mi a helyzet a többi mondatrésszel? Be tudod fejezni a feladatot? Próbáld meg megoldani, majd görgess a bejegyzés végére a megoldókulcsért.

 

2. Egymáshoz rendelés

Ebben a feladattípusban a szöveg elolvasása után a szöveg tartalmára utaló mondatok elejét és végét kell összepárosítani. Első lépésként mindenképpen olvasd el a szöveget, hogy képet kapj a tartalmáról. Majd olvasd el a mondatok elejét, és a szövegben keresd meg azokat a részeket, amelyek a mondatokban szereplő információkra vonatkoznak. Sokat segít, ha ezeket a részeket alá is húzod a szövegben. Fontos tudni, hogy a mondatok elejében olvasható informácók sorrendje ugyanaz, mint ahogyan ezek a szövegben előfordulnak. Ha megtaláltad, hogy mely szövegrészek vonatkoznak a mondatokra, olvasd el a mondatok másik felét is és próbáld meg összepárosítani őket a mondatok elejével.


A nyelvtan itt is nagy segítségedre lehet: nem elég, hogy jelentésileg stimmeljen a teljes mondat, nyelvtanilag is hibátlannak kell lennie. Ha kétségeid vannak, ne ragadj le: írd le az összes tippedet, majd ugorj át a következő mondatra. Könnyen lehet, hogy hamar ki tudod zárni az egyik megoldást, mert rájössz, hogy máshova tartozik. Ha végeztél, ellenőrizd le, hogy minden mondat helyes-e nyelvtanilag, illetve hogy a bennük foglalt információ megfelel-e a szövegnek.


Lássunk egy példát:


• Read the following article about a difficult test question and then read the half sentences that follow the text.

• Your task is to match the half sentences based on the information in the text.

• Write the letters (A-I) in the white boxes next to the numbers (17-21) as in the example (0).

• Remember that there are three extra letters that you will not need.


"IMPOSSIBLE' EXAM QUESTION LEAVES CHINESE STUDENTS PUZZLED

Primary school students at a school in China had this question on a test: "If a ship has 26 sheep and 10 goats on board, how old is the ship's captain?"


The question caused a heated debate on Chinese social media. "This question makes no logical sense at all. Does the teacher even know the answer?" Some, however, defended the school, saying, "This question forces children to explain their thinking and gives them space to be creative. We should have more questions like this."


The local Education Department says the test was intended to "examine the ability to think independently." The traditional Chinese method of education heavily emphasises note-taking

and repetition, which critics say doesn’t encourage creative thinking.


And, of course, there's always that one person who has the right answer. "The total weight of 26 sheep and 10 goats is 7,700kg, based on the average weight of each animal. In China, if you're driving a ship that has more than 5,000kg of cargo, you need to have had a boat license for five years. The minimum age for getting a boat license is 23, so he's at least 28." (www.bbc.co.uk)


0) Some primary school students in China had a difficult question …

17) This test question got a lot of people …

18) In their comments, some people said it would be useful …

19) The aim of the question was …

20) Most tests in China ask learners …

21) If you want to drive a boat in China, you have …


A) to test how well learners can think on their own.

B) to react on social media.

C) to answer on a test paper.

D) to be over 28.

E) to test note-taking abilities.

F) to have questions of this type in tests.

G) to simply give back what the teacher has taught them.

H) to ask such an impossible question.

I) to be at least 23 years old.


Példaként próbáljuk meg megtalálni a 19) mondat második felét. A mondatban szerepel az aim kulcsszó, amely alapján a szöveg következő részére kell koncentrálnunk: The local Education Department says the test was intended to "examine the ability to think independently." (aim ~ was intended) Tehát a teszt célja az önálló gondolkodás vizsgálata volt - ennek csak az A) válaszlehetőség felel meg.


Nézzük meg a 21) mondatot is. Mivel ez az utolsó mondat, a megoldást a szöveg végén kell keresni. Az aláhúzandó mondat: The minimum age for getting a boat license is 23, so he's at least 28. Ebben a mondatban két életkor is szerepel, így a D) és az I) is esélyesnek tűnhet, ráadásul nyelvtanilag mindkettő helyes lenne. Azonban ha megvizsgáljuk a mondat értelmét, egyértelműen kiderül, hogy az I) a helyes válasz (if you want to drive a boat ~ the minimum age for getting a boat license).


Mi a helyzet a többi mondattal? Ösze tudod őket párosítani? Ha kész vagy, ellenőrizd a válaszaidat a bejegyzés végén.

 

3. Kérdések és válaszok összepárosítása

Ebben a feladatban egy interjú válaszait olvashatod és neked kell megtalálnod, hogy melyik válasz melyik kérdéshez tartozik. Először fusd át a válaszokat és semmiképpen ne ragadj le a részleteknél - koncentrálj a válaszok lénygére. Majd olvasd el a kérdéseket és ha valamelyik egyértelműnek tűnik, rögtön írd is be. Figyelj a kérdésekben szereplő kulcsszavakra, de vigyázz, mert valószínűleg a válaszban nem ugyanazok a szavak szerepelnek. A feladat azt méri, hogy megérted-e a szöveg lényegét, nem pedig azt, hogy megtalálod-e a kérdésben szereplő szót a szövegben is (ezt akkor is meg tudnád tenni, ha egyébként egyáltalán nem értenéd a szöveget).


Nézzünk meg egy példát:


• In the following interview with Chris Guillebeau, the person who has travelled most widely in the world, the questions have been removed.

• Your task is to match the questions (A-H) and the answers (14-19).

• There is one extra question that you do not need. • Write the letters in the white boxes as in the example (0).


Chris Guillebeau achieved something most people only dream of: visiting every country in the world. Impressive? Here is an interview:


0) ____C)____

CG:

I travel at least 100 days a year, but when I’m not on the road I live in Portland, Oregon.


14) __________

CG: There are many, but for me I think the act of travel itself has a thrilling effect. I just love being on the road.


15) __________

CG: Travel forces you to think differently. I live a fairly routine life, and I like the element of adventure that travel brings. When I’m on the road I feel like a different person.


16) __________

CG: A dead cow in the back of a taxi in Sierra Leone would probably be high on the list.


17) __________

CG: I’m pretty basic. Everything goes in my cabin suitcase and my laptop bag. In addition to taking my computer everywhere I go, I also use a paper notebook to make notes along the way.


18) __________

CG: Just go out and do it! Travel gives me confidence. The more I travel, the more I relax and stop stressing out.


19) __________

CG: I’m planning more trips, of course! There’s always more to be done and more places to visit—which is exactly the way I like it.

(nationalgeographic.com)


A) Why is travel important? How has it changed you?

B) What’s the best travel advice you can share with us?

C) Where do you call home?

D) Have you ever left your passport at home?

E) Is there a place that draws you back again and again? Why?

F) What do you never leave at home?

G) What are you working on right now?

H) What’s the strangest thing you’ve seen in your travels?


Példaként nézzük meg a 17) választ. Chris csomagokat és tárgyakat említ, amelyeket magával visz. A D) és az F) kérdés kapcsolódik az utazáshoz szükséges tárgyakohoz, de a D) kérdés egy olyan konkrét tárgyra (passport) vonatkozik, amely nem jelenik meg a válaszban. Az F) kérdés viszont éppen arra kérdez rá, hogy mit visz magával - milyen tárgyakat vagy csomagokat. Pont, mint amiről a válasz szól.


Mi a helyzet a többi kérdéssel? Megtalálod, mely válaszhoz tartoznak?

 

4. True/False/Doesn't say - igaz/hamis egy kis csavarral

Ebben a feladattípuban a szöveghez tartozó állításokról kell eldöntened, hogy igazak-e vagy hamisak, vagy esetleg az információt nem is említi a szöveg. Ez egy trükkös feladat, de ha tudod, mire figyelj, máris könnyebbé válik.


Ahhoz, hogy egy állítás igaz legyen, 100%-ban meg kell egyeznie a szövegben szereplő információkkal (természetesen nem pont ugyanabban a megfogalmazásban). Ha az állítás csak részben igaz, akkor hamisnak kell jelölni. Akkor is hamis egy állítás, ha a szövegből az ellenkezője derül ki. Viszont ha a szöveg alapján nem tudod egyértelműen eldönteni, hogy az állítás igaz-e vagy hamis, akkor a C) opciót kell választanod.


Ennél a feladattípusnál is azzal kezdj, hogy elolvasod a szöveget. Fontos tudni, hogy az állítások sorrendje a szövegben előforduló információk sorrendjét követi. Itt is segíthet, ha aláhúzod az állításokhoz tartozó szövegrészeket és az egyértelműen eldönthető állításoktól haladsz a kevésbé nyilvánvalóak felé.


Íme egy példa:


Read this article about a person who is afraid of nothing and then read the statements (20-26) following it.

• Mark a statement A if it is true according to the article.

• Mark it B if it is false.

• Mark it C if, on the basis of the article, it cannot be decided if it is true or false.

• Write the letters in the white boxes as in the example (0).


THE WOMAN WHO IS UNABLE TO FEEL FEAR

Mary, a woman from the United States, cannot feel the emotion of fear, because of a very rare genetic condition. She has never been interviewed before, because her doctors say that people could easily take advantage of her if her identity was made public.


She says that she remembers being scared just once in her life. She was still a young girl and her father was fishing and caught a catfish. She was frightened because she didn’t want it to bite her. In fact, that was the only time she can remember experiencing fear.


Once, when her sons were small and she was out for a walk, a man called her over. He grabbed her by the shirt, and he held a knife to her throat and told her he was going to cut her. She said, “Go ahead and do it”. The man let her go, and she went home, but she didn’t call the police, as she didn’t see the danger.


She is also unable to recognise a fearful expression on the face of another person. Still, she has normal intelligence and recognises other emotions such as joy, or anger in the same way as others.


If she sees a poisonous snake that would make most people really scared, Mary will touch it without any problem. She isn’t afraid in such situations and has no bad memories afterwards.


‘If you have no fear, many more terrible things will happen to you,’ one of her doctors explained to journalists. ‘However, if you have a lot of fear, fewer bad things will probably happen.’


So is it better to be fearful or fearless?

(dailymail.co.uk)


0) Mary has been different from other people ever since she was born. - A

20) Her story has already appeared in newspapers in the past.

21) She hasn’t felt fear since she was a child.

22) Her father stopped fishing after the catfish incident.

23) The police had to save her when a man attacked her in a park.

24) Mary can understand that you are happy if you smile at her.

25) It is difficult for her to remember faces.

26) According to her doctor people like Mary experience more bad things than most people.


A 20) kérdés biztosan hamis (B), hiszen a cikkben szerepel az ellenkezője: She has never been interviewed before.


A 21) kérdés igaz (A) a második behezdés szerint: she remembers being scared just once in her life. She was still a young girl (...) that was the only time she can remember experiencing fear.


A 22) kérdésben szereplő információt nem említi a szöveg (C). Csak ennyit tudunk: her father was fishing and caught a catfish. She was frightened because she didn’t want it to bite her.


Mi a helyzet a többi kérdéssel? El tudod dönteni, hogy igazak-e vagy hamisak?

 

A következő bejegyzésben újabb Olvasott szöveg értése feladattípusokról olvashatsz. Addig is jó gyakorlást!

 

Megoldások

1. Lyukas szöveg: 2019 október

1) B 2) G 3) D 4) H 5) A 6) I 7) F