Középszintű angol érettségi feladattípusok - Olvasott szöveg értése (2. rész)

Updated: Aug 11, 2020


Az érettségi vizsga sikere csak részben múlik az angoltudásod szintjén. Természetesen nagyon fontosak a vizsga szintjének megfelelő nyelvi ismeretek, de ugyanilyen fontos, hogy felkészülj a különböző feladattípusok megoldására, hiszen mindegyiknek megvan a maga trükkje. Ha ismered a megoldás során alkalmazandó technikákat, sokkal gyorsabban és hatékonyabban fogod tudni megoldani a feladatokat és rengeteg pontot nyerhetsz.


Ebben a bejegyzésben a középszintű érettségi Olvasott szöveg értése feladat 3 újabb, kevésbé gyakori típusát ismerheted meg (az 1. részért kattints ide). A magyarázatok után egy-egy korábbi érettségi feladaton mutatom meg a megoldást a gyakorlatban, amit aztán te is kipróbálhatsz.


Általános tippek az Olvasott szöveg értése feladatokhoz

Minden feladatot azzal kezdj, hogy elolvasod a szöveget annak érdekében, hogy képet kapj a tartalmáról. Ezután olvasd el a szöveghez tartozó kérdéseket vagy mondatokat és haladj a könnyűtől a nehezebb felé ahelyett, hogy felülről lefelé próbálnád megoldani a feladatot. Biztosan lesz néhány olyan kérdés, amelyet azonnal meg tudsz válaszolni - mindig ezekkel kezdj, majd térj rá a nehezebbekre.


Ne ijedj meg, ha van a szövegben egy-két ismeretlen szó: a jelentésüket általában ki lehet következtetni a szövegkörnyezetből, de ha ez nem sikerül, akkor se pánikolj; nem kell megérteni minden szót, hogy a szöveg lényege világos legyen. Sőt, az is lehet, hogy az adott szóra nincs is szükség a feladat megoldásához.


Ha valamiban nem vagy biztos, bízz a megérzéseidben - általában az első gondolat a helyes, így csak akkor javíts ki egy választ, ha teljesen biztos vagy benne, hogy helytelen és meg is tudod indokolni, hogy miért.


Ha elakadsz, ne ess pánikba; ugorj a következő kérdésre, majd a végén térj vissza arra, amit nem tudtál. Ha végképp nincs ötleted, tippelj és add meg magadnak az esélyt, hogy beletrafálsz - a rossz válaszért nem jár levonás, de a megválaszolatlan kérdésre biztosan 0 pontot fogsz kapni.


Középszinten előforduló feladattípusok


1. Bekezdések és alcímek párosítása

Ez a feladattípus nagyon hasonlít az 1. részben bemutatott Kérdések és válaszok összepárosítása feladatra. A kölönbség annyi, hogy itt nem az interjúkérdéseket kell párosítani a válaszokkal, hanem egy cikk bekezdéseit a hozzájuk tartozó alcímekkel. A lényeg azonban ugyanaz: a feladat azt méri, hogy megérted-e a bekezdések lényegét, nem pedig azt, hogy megtalálod-e a címben szereplő kulcsszavakat a szövegben is (ezt akkor is meg tudnád tenni, ha egyébként egyáltalán nem értenéd a szöveget).


A feladatmegoldshoz először fusd át a szöveget és semmiképpen ne ragadj le a részleteknél - koncentrálj a bekezdések fő mondanivalójára. Ha ez megvan, olvasd el a bekezdéscímeket és ha valamelyik egyértelműnek tűnik, rögtön írd is be. Figyelj a címekben szereplő kulcsszavakra, de vigyázz, mert valószínűleg a bekezdésben nem ugyanazok a szavak szerepelnek.


Nézzünk meg egy példát:


In the following text about family holiday programmes, the headings with the place names have been removed.

Your task is to match each text (14-18) to the correct place (A-H).

There are two extra headings that you do not need.

Write the answers in the white boxes as in the example (0).


IT'S TWIXMAS TIME: PLACES TO VISIT IN THE UK BETWEEN CHRISTMAS AND NEW YEAR


0) ____C)_____

For the first time ever, the beautiful gardens of this majestic building will be illuminated by torches and candles to create a magical after-dark trail. There will be seasonal themes in each section, including a fire garden and a small playground for children.


14) __________

The world’s largest experience of its kind is open all year round. The family attraction stands at the historic yard where the ship was built and has nine interactive galleries, as well as other exhibitions allowing a glimpse into the glamour of the first-class cabins, as well as the story of that tragic voyage.


15) __________

This charming place becomes even more so over the festive season, when its range of old living rooms receive seasonal decoration, giving an example of holiday activities in English households through the ages.


16) __________

This place is another family favourite, especially for those who love taking a walk while admiring this great outdoor exhibition by some of the leading artists of the 20th century. In winter it can be particularly picturesque: as the artworks stand out atop a white carpet of snow.


17) __________

This natural wonder is an iconic part of the region’s heritage. The programme lasts about 2 hours depending on weather conditions and how fast you can progress. The visitors’ centre is open daily and, of course, the great basalt columns and coastal path are open all year around.


18) __________

Now with a see-through roof, this place is an all-weather affair, without anything to ruin the beautiful views of the building while you glide along. There’s also a nearby café for after-sport relaxation which serves mulled wine and mince pies.

(independent.co.uk)


A) Celebrating Christmas past, Geffrye Museum, London

B) Take a walk along the Giant’s Causeway, Antrim, Northern Ireland

C) Lighting up Blenheim Palace, Oxfordshire

D) Yorkshire sculpture park, Wakefield

E) Visit England’s tallest Christmas tree, London

F) Ice skating, Winchester Cathedral

G) Visit the Twinings tea shop and museum, London

H) Visit history’s greatest ocean liner, the Titanic, Belfast


Példaként nézzük meg a 14) bekezdést. A kulcsszavak alapján, amelyeket érdemes alá is húzni, valamilyen hajózáshoz kapcsolódó helyről van szó (ship, first-class cabins, tragic voyage). A lényeget akkor is ki tudod szűrni, ha véletlenül nem ismered pl. a glimpse (pillantás) vagy a glamour (csillogás, pompa) szót. A címeket megvizsgálva egyértelmű, hogy a H) lesz a megfelelő bekezdéscím, hiszen ez kapcsolódik a hajózáshoz.


Mi a helyzet a 15) bekezdéssel? A kulcsszavak (festive season, living rooms, seasonal decoration, holiday activities, English households throughout the ages) alapján valamilyen karácsonyi szokásokat bemutató múzeumról lehet szó. A bekezdéscímek között két karácsonyra vonatkozót ( A) és E) ) és két múzeumra vonatkozót találunk ( A) és G) ). Mivel a bekezdés nem említi konkrétan se a karácsonyfát, se a teázást, biztosra vehető, hogy az A) lesz a helyes válasz.


Mi a helyzet a többi bekezdéssel? Ki tudod találni, melyik cím passzolhat? Ha végeztél, görgess a bejegyzés végére a megoldásért!

 

2. A szövegre vonatkozó mondatok kiegészítése

Ebben a feladattípuban a szöveghez tartozó mondatokat kell kiegészítened a megadott számú szóval (pl. max 2 szóval). A beírandó szavak egy részét megtalálod a szövegben, de egyes esetekben a neked kell rájönnöd, hogy mi lehet a mondatból hiányzó szó a szöveg és a mondat értelme alapján.


Ennél a feladattípusnál is azzal kezdj, hogy elolvasod a szöveget, majd olvasd el a mondatokat is, hogy pontosan lásd, hogy mely információkra lesz szükséged. Fontos tudni, hogy a mondatok sorrendje a szövegben előforduló információk sorrendjét követi. Rengeteget segíthet, ha aláhúzod a mondatokhoz tartozó szövegrészeket; a szöveg többi részével ezek után nem kell foglalkoznod. Haladj a könnyebb, egyértelműbb mondatoktól a nehezebbek felé és bizonyosodj meg róla, hogy a kiegészített mondat értelme megegyezik a szövegben közölt információval. Nagyon figyelj a szószámra; a maximális szószámot semmiképpen ne lépd túl, mert nem fogják elfogadni a megoldásodat. Arra is figyelj, hogy a mondatod nyelvtanilag hibátlan legyen.


Íme egy példa:


Read this article about two lucky sailors and then read the gapped sentences (24-29) following the article.

Your task is to complete the sentences with one or two words only based on the information in the text.

The exact word(s) you need may or may not be in the article.

Write the words on the lines as in the example (0).


US SAILORS RESCUED AFTER FIVE MONTHS IN PACIFIC


Two US yachtswomen and their two dogs have been rescued after spending nearly five months lost in the Pacific Ocean.


Jennifer Appel and Tasha Fuiaba say they were on their way in a small sailing boat from Hawaii to Tahiti when their engine, damaged by a storm, failed. Their boat then drifted in the open seas about 1,500km southeast of Japan, they said. They were rescued after a fishing boat alerted US authorities.


The pair said they set off in May and their engine broke down at the end of that month. They originally thought they would be able to reach land with the help of only wind and sails. Ms Appel said they sent SOS signals daily for nearly 100 days but received no response. "It was very depressing and very hopeless, but it's the only thing you can do, so you do what you can," she said.


But on 24 October, a Taiwanese fishing boat saw their boat drifting in the ocean and contacted authorities on the US territory of Guam. The USS Ashland arrived early the following day to rescue the sailors and their two four-legged companions. They said they managed to survive this nightmare thanks to a water purifier and a year's worth of dry goods such as muesli and pasta.


"The US Navy saved our lives," Ms Appel said. "The pride and smiles we had when we saw them on the horizon were pure relief."

(www.reuters.com)


0) The two sailors and their dogs spent five months lost in the ocean.

24) Their _____________ stopped because of bad weather.

25) The yachtswomen got lucky when a(n) _____________ noticed them.

26) At first, the sailors hoped they would be able to arrive at their destination _____________ the engine.

27) The sailors’ only hope was to send out _____________ every day.

28) The sailors were saved just one _____________ after they were found on the 24th of October.

29) The sailors had enough food to last for _____________ in the boat.


A 24) mondat kiegészítéséhez először keressük meg, hogy mely szövegrész adhat támpontot. A mondatban kulcsszó a stopped és a bad weather, így erre vonatkozó szövegrészt kell keresnünk, ráadásul a szöveg elején. Az aláhúzandó mondat: Jennifer Appel and Tasha Fuiaba say they were on their way in a small sailing boat from Hawaii to Tahiti when their engine, damaged by a storm, failed. (___ stopped ~ engine failed, bad weather ~ damaged by a storm). Ezek alapján egyértelmű, hogy a hiányzó szó az engine.


A 26) mondatban kulcsszó az at first, a hoped és az engine. Ez alapján a következő szövegrészt kell aláhúzni: They originally thought they would be able to reach land with the help of only wind and sails. (at first ~ originally, hoped ~ thought, engine - ?). Bár egyértelmű, hogy megtaláltuk a megfelelő szövegrészt, az engine szó nem szerepel benne, így a mondatból hiányzó szóra magunknak kell rájönnünk. A with the help of only wind and sails mondatrész segítségével rájöhetünk, hogy a mondat értelme akkor marad ugyanaz, ha a without szót írjuk be.


Mi a helyzet a többi mondattal? Rájössz, hogy mi hiányzik belőlük? A bejegyzés végén leellenőrizheted a megoldásaidat.

 

3. Szöveg mondatainak sorbarendezése

Ebben a feladatban megkapod egy szöveg első és utolsó mondatát, illetve a szöveg közepén is néhányat, de a többi mondatot neked kell megfelelő sorrendbe állítanod. Ebben a feladatban a kötőszavak, időhatározók, névelők és névmások lehetnek a legnagyobb segítségedre.


Fontos tudni, hogy amikor először említünk valamit, nem használjuk a the névelőt (hacsak nem valami teljesen egyértelmű dologról beszélünk, pl. the internet, the sky, the British Prime Minister, etc.), így ha valamire the névelővel hivatkoznak, akkor biztos lehetsz benne, hogy az a szövegben korábban már említésre került. Ugyanígy, nem használunk névmásokat (pl. he, she, it, him, her, they, them, etc.) azelőtt, hogy megneveztük volna, hogy kire vonatkoznak (ha pl. az egyik mondatban azt látod, hogy he, biztos lehetsz benne, hogy egy korábbi mondatban kiderült, hogy kire vonatkozik a névmás).


A kötőszavak és időhatározók abban segítenek, hogy eligazodj a szövegben. Ha pl. előfordul egy second, akkor biztos lehetsz benne, hogy volt előtte egy first (akkor is, ha nem pontosan ezt a szót használták). Vagy ha látsz egy On the other hand-et, tudhatod, hogy kellett lennie egy On the one hand-nek is (megint csak valószínűleg nem pont így megfogalmazva).


Ez a feladattípus egy logikai játékra hasonlít leginkább, ahol minél kevesebb lehetőséged marad, annál könnyebben találod meg a mondatok helyét. Használd a már megadott mondatokat segítségképp, hiszen a szövegnek végül logikunak, koherensnek kell lennie, az egyes mondatok között kapcsolat van. Ha úgy érzed, hogy megoldottad a feladatot, mindenképpen olvasd el a kész szöveget és ellenőrizd, hogy logikus, könnyen olvasható és érthető-e.


Nézzünk meg egy példát:


Read the following story about a popular packaging material.

Your task is to put the sentences (A-G) in the correct order.

Write the letters in the boxes as shown in the example (0).

There is one extra letter that you do not need.


Bubble Wrap's original purpose was nothing like what we use the product for today. In 1957, engineer Al Fielding and Swiss inventor Marc Chavannes were trying to create a special wallpaper.

0) ________

9) ________

10) ________

However, this use of the product didn’t become popular, either.

11) ________

12) ________

He presented the idea to IBM and demonstrated the product’s protective abilities.

13) ________

Since then, Sealed Air has grown to sales of around $4 billion a year, with a net profit of around $255 million, and around $400 million worth of Bubble Wrap is sold annually.

(mentalfloss.com)


A) Bowers got the idea that Bubble Wrap could be used as a good packaging material to protect the computer while it was being transported.

B) Not giving up, they decided to sell their invention to prevent heat from escaping from greenhouses.

C) To do so, they sealed two shower curtains together in such a way that air bubbles were captured, giving it a new appearance.

D) It wasn't until 1959 – when IBM started selling their new 1401 computer model - that Frederick Bowers, a marketer at their company Sealed Air, finally came up with the perfect use for it.

E) His demonstration was successful, and IBM started buying Bubble Wrap to protect their 1401 model and other fragile products they sold and transported.

F) The popping sound of the little bubbles - when they got punctured - made a lot of people happy.

G) But the wallpaper idea didn’t sell too well.


Először is lássuk, mi az, ami a szöveg elején kiderül: a buborékfólia eredetével kapcsolatban említésre kerül két név, Al Fielding és Marc Chavannes és az ötletük, hogy különleges tapétát készítsenek (special wallpaper). A példaként megadott C) mondat szerint ezt két zuhanyfüggöny összetapasztásával próbálták megvalósítani, amelyben kis légbuborékok rekedtek.


Ezek alapján a következő mondatnak kapcsolódnia kell ehhez az ötlethez. Az A) mondatban egy új nevet olvasunk, de nem tudjuk meg, ki ő - ez biztosan később következik a szövegben. A B) mondattal sem folytatódhat szöveg, hizen még nem tudjuk, hogy sikeres volt-e a tapéta ötlete. A D) mondatban ismerkedünk meg az új szereplővel, Frederick Bowers-szel (megjegyezhetjük magunknak, hogy a D) biztosan előrébb lesz, mint az A) ), képbe kerül az IBM és van egy levegőben lógó it-ünk is, amiről nem tudjuk, mire vonatkozik (the perfect use for it). Az E) mondat említ egy meg nem nevezett férfit (his demonstration) és ismét az IBM-et, de a szöveg elején két férfiről van szó, nem egyről, így ez a mondat sem lesz jó harmadiknak. Az F) mondat hivatkozik a légbuborékokra, amelyekről már volt szó, így ez esélyes lehet. A G) mondat viszont még jobb, mert egyértelműen utal a tapétás ötletre, és tovább is lendíti a történetet, mert kiderül belőle, hogy nem volt sikeres.


A következő mondatot két oldalról is meg tudjuk támogatni: az előtte lévő G) és az utána következő, előre megadott mondat is kapcsolódik hozzá: However, this use of the product didn’t become popular, either. Olyan mondatot kell találnunk tehát, amelyben egy újabb ötletet említenek és az előtte lévő mondathoz is kapcsolódik. Ez lesz a B), hiszen a Not giving up a sikertelen tapétás ötletre vonatkozik, a they a két, már említett feltalálóra (Al Fielding és Marc Chavannes), és az új felhasználási mód is szerepel (to prevent heat from escaping from greenhouses).


Mi a helyzet a szöveg többi részével? Rájössz, hogy hogy folytatódik a szöveg? Ha úgy gondolod, hogy rekonstruáltad a történetet, ellenőrizd a megoldásodat a bejegyzés végén!

 

Megoldások

1. Bekezdés és alcímek párosítása (2018 október)

14) H 15) A 16) D 17) B 18) F


2. A szövegre vonatkozó mondatok kiegészítése (2018 május)

24) (boat’s/yacht’s) engine/(also acceptable: motor) 25) (fishing/Taiwanese) boat/ship/vessel // fisherman 26) without (using) 27) SOS call(s)/signal(s)/message(s)/ distress signals 28) day 29) a/one year


3. Szöveg mondatainak sorbarendezése (2017 október)

9) G 10) B 11) D 12) A 13) E


Vissza

270 views0 comments