Nyelvvizsga vs. nyelvtudás: mennyit ér a papír?

Updated: Nov 24, 2021


Általánosan elterjedt vélekedés, hogy a nyelvvizsga csak egy darab papír, szükséges rossz, ami csak a felvételi pluszpontokhoz vagy a diploma megszerzéséhez kell (már ha éppen nem a koronavírus járvány idején diplomázol), de a „való életben” senkit nem érdekel, hogy megvan-e.Valóban így van? Tényleg nincs összefüggés a valódi nyelvtudás és a papír megléte között?


A válasz nem fekete vagy fehér.


A nyelvvizsga egy pillanatkép a vizsga időpontjában meglévő tudásodról. A mai nyelvvizsgákat nagyon pontosan kalibrálják, és úgy állítják össze, hogy szigorú kritériumok alapján mérjék a vizsgázó nyelvi készségeit (beszédkészség, íráskészég, olvasott és hallott szöveg értése) az adott szinten. Ráadásul manapság a vizsgák nagy része kommunikatív, azaz a feladatokkal igyekeznek minél inkább a való életben előforduló helyzeteket imitálni. Csak magolással, valódi tudás nélkül nem igazán lehet megszerezni a papírt.


A sikeres nyelvvizsga általában valós nyelvtudást jelent a vizsga időpontjában.


Azonban a nyelvtudás nem olyan, mint a biciklizés: nagyon könnyen el lehet felejteni. Ha nem használod, meglepően gyorsan elkopik, passziválódik, és hiába voltál a vizsga megszerzésekor B2/C1 szinten, ha nem foglalkozol a nyelvvel, az aktív nyelvtudás nagyon hamar a múlt homályába vész.


Sajnos sok nyelvtanuló beleesik ebbe a hibába. Hátradőlnek a sikeres vizsga után, abbahagyják a tanulást, a nyelvvel való foglalkozást, és csak akkor szembesülnek a rideg valósággal, amikor hirtelen szükségük lenne az angolra.


Valódi kommunikációs helyzetben senki nem fogja kérni a papírt.

„Do you speak English?” – szólít meg a külföldi turista.

„Let's switch to English.” – fogod hallani az állásinterjún.

„Welcome, everybody!” – mondja az idegenvezető a külföldi nyaraláson.


Hiába van meg a nyelvvizsgád, ha hagyod elveszni a tudásod, tényleg csak egy darab papír lesz.


Ezért ne a nyelvtanulás végcéljaként tekints a nyelvvizsgára. Tekints rá úgy, mint ugródeszkára a valódi kommunikációhoz. A sikeres nyelvvizsga azt jelenti, hogy elsajátítottad az alapokat – a valódi élet csak ezután kezdődik. Használd, élvezd, és fejleszd tovább a nyelvtudásod, hogy ne kelljen kellemetlenül érezned magad, amikor angolul folyik a társalgás.


Neked van már nyelvvizsgád? Aktív még a tudásod? Ha szeretnéd beépíteni az angolt a mindennapjaidba, ebben a bejegyzésben találsz hasznos tippeket.


Ha pedig hatékony tanári segítségre van szükséged a vizsga megszerzéséhez, vagy a nyelvtudásod aktivizálásához, gyere hozzám tanulni, hogy végre te is úgy beszélj angolul, ahogy mindig is szerettél volna!


Jelentkezem!

Vissza

62 views0 comments